Anmeldelser fra nogle af vores mange tilfredse patienter

Optiker: Solbriller er ikke kun moderigtige, men også nyttige

Når foråret kommer, og solen blænder mere og mere, fungerer solbrillerne både som modetilbehør og ekstra øjenbeskyttelse. Hvorfor er ultraviolette stråler så farlige, og hvad er konsekvenserne af ikke at bruge solbriller?

Ifølge Ferida Oussi Ekestubbe, optometrist hos Lirema Øjenklinik, anbefales det, at man nyder solen med omtanke. Hvis ikke man gør det, risikerer man at skade sit helbred og sit syn. Forskere og øjenlæger fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har i mange år gjort opmærksom på farerne ved solens UV-stråler.

“Ifølge eksperter bør man gå med solbriller både sommer og vinter. Om vinteren vil solens stråler nå jorden gennem skyerne, og sneen reflekterer op til 80 procent af disse stråler. En konsekvens er, at UV-strålingen er endnu højere om vinteren end på en solrig sommerdag”, siger optikeren.

Solbriller er ekstremt effektive til at beskytte øjnene mod skadelige UV-stråler på alle tidspunkter af året. Om vinteren kan solbriller derudover beskytte mod stærk vind og deraf følgende følsomhed og tørhed i øjnene. Så vi kan aflive myten om, at man kun har brug for solbrillerne om sommeren. Øjenlæger opfordrer til, at man bærer dem året rundt efter behov.

Langsigtede effekter af UV

”UV-skader opbygges over tid og kan have en varig effekt på vores øjne og syn. UV-stråler kommer i tre bølgelængder – UVA, UVB og UVC. UVA-strålerne er de mest skadelige for vores øjne, fordi de går gennem alle øjets klare dele og rammer nethinden”, siger F. O. Ekestubbe.

Det Internationale Agentur for Kræftforskning råder til, at man beskytter sig mod 100-400 nm kortbølge-UV-stråler, da de er kræftfremkaldende. De skadelige virkninger af UV-stråler omfatter hud- og øjenproblemer såsom betændelse i det forreste segment af øjet – fotokeratitis eller fotokonjunktivitis (betændelsestilstande som kan forekomme efter UV-eksponering). Dette er også kendetegnet ved følsomhed i øjnene samt tåredannelse og nedsat tolerance over for lys.

Ifølge optometristen er førstehjælpen fugtgivende øjendråber, kunstige tårer og begrænset eksponering for solen. Alvorligere konsekvenser på grund af UV-stråler er skader på nethinden, som kan føre til uoprettelige synsproblemer eller endda blindhed. Det er også kendt, at de skadelige UV-stråler påvirker den gradvise uklarhed af øjenlinsen – forekomsten af grå stær. Hvis øjenlinsen bliver uklar, kan man lave en udskiftning. Moderne kunstige implanterbare linser har UV-beskyttelse, men det anbefales stadig at bære solbriller.

“Patienterne på vores klinik er for det meste unge nærsynede mennesker, der gerne vil have en øjenlaserkorrektion. Jeg bemærker, at flere patienter klager over tørre, følsomme øjne om vinteren, i opvarmningssæsonen og om sommeren – når det er tørt, varmt og solrigt. Strålingen stiger om vinteren, men risikoen for øjenskader er højere om sommeren, fordi vi opholder os meget mere udendørs”, siger F.O. Ekestubbe.

Stil og sundhed er kompatible

Ifølge eksperter er det vigtigste størrelsen og kvaliteten af​solbrillerne. Solbriller bør dække øjnene helt for at forhindre solen i at passere gennem kanterne. De skal blokere 75 til 90 procent lys og tilbageholde 90 til 100 procent UV-stråler.

“Når du vælger dine solbriller, skal du være opmærksom på, om de har et UV 400-mærkat. I Europa er brilleglas med 2-3 mørkere nuancer perfekte – dette er markeret på indersiden af​brillernes arm. De fleste af de dyrere briller angiver derudover fabrikantens certifikater”, forklarer optikeren.

Polariserede brilleglas er uerstattelige under kørsel. De neutraliserer refleksioner på vandrette, blanke overflader, fx våd asfalt og vandoverflader. Vi ville ikke kunne klare os uden polariserede briller i bjergene, hvor solens stråler er endnu skarpere og farligere. For folk med synsfejl anbefales det at vælge skræddersyede solbriller med styrke eller briller med fotokromiske (farveskiftende) glas. Sådanne briller bliver gradvist mørkere som reaktion på antallet af UV-stråler.

“Øjnene skal fugtes efter behov. Du kan få hjælp til at vælge de korrekte kunstige tårer fra en øjenspecialist eller på apoteket. Vigtigst er det, at de ikke er konserverende. Det er dog også vigtigt at være opmærksom på, at de ikke beskytter mod UV-strålernes skadelige virkninger på øjnene”, råder FO Ekestubbe.

Kunstige tårer fugter øjnene og gendanner tårefilmen, dvs. de giver en naturlig beskyttelse af overfladen af​øjet. Men endnu har ingen videnskabelig forskning kunnet fastslå, at fugtgivende øjendråber beskytter mod UV-stråler i væsentlig grad, og at solbriller ikke er nødvendige.

Forebyggelse er den bedste medicin

Solbrillernes belægninger skal være af god kvalitet og ubeskadigede. Hvis brilleglasset er ridset eller på anden måde ødelagt, er det værd at overveje et par nye solbriller. For hvis beskyttelseslaget på brilleglassene er beskadiget, er den 100% beskyttelse mod skadelige solstråler gået tabt.

Ifølge F. O. Ekestubbe anbefales det allerede i begyndelsen af den varme sæson, at man husker at passe på sit syn og kroppens helbred generelt.

“Det anbefales ikke blot, at man bærer solbriller, som er både en del af dit udseende og din beskyttelse, men også, at man spiser sundt og husker at inkludere grøntsager og frugt. En af de vigtigste faktorer for et sundt syn er derudover mindst en time i den friske luft hver dag, hvor man også sørger for at have fokus på fjerne objekter. Fysisk aktivitet hænger uløseligt sammen med et godt helbred”, slutter optikeren.