Fremragende 5 out of five star rating on Trustpilot bedømt til 4.7 / 5 baseret på 1022 anmeldelser på

Er Bygkorn et Tegn på Kronisk Sygdom: Hvornår skal du bekymre dig?

Røde øjenlåg, hævelser og ubehag er de tidlige symptomer på et bygkorn. Hvad betyder et bygkorn, hvad er det, og hvad kan man gøre for at få det til at forsvinde så hurtigt som muligt og ikke mindst vende tilbage?

En bygkorn er en pusholdig inflammation af øjenlåg eller talgkirtel. Der er tre typer af bygkorn: ydre, indre og kold.

De primære symptomer på et bygkorn er rødmen, hævelse og ømhed af øjenlåget, oftest smertefuld. Med tiden kan der forekomme en spids, hvorfra der vil udgår forskellige materier. Hvis bygkornet er indvendigt, vil den gule spids være på indersiden af øjenlåget og vil ikke være synlig udefra. I sjældne tilfælde kan hævelse af øjenlåget være meget alvorlig, lymfeknuderne kan blive forstørret, og feber kan følge.

Det kan relateres til andre sygdomme

Ifølge Lolita Pošiūnienė, en mikrokirurg på Lirema Eye Clinic, er bygkorn mere almindeligt hos mennesker med kronisk inflammation af øjenlåget – blepharitis, hvor kanterne af øjenlågene danner skorper, og talgkirtler opstår.

“I dette tilfælde kan bygkornet genopstå samme sted. Blepharitis er mere almindelig hos mennesker med fedtet hud, akne eller seborrheis dermatitis,” fortæller L. Pošiūnienė om sin erfaring.

Immunsystemet spiller også en væsentlig rolle i bygkorn. Et bygkorn er mere almindeligt, når immunsystemet svækkes, bliver inficeret med infektionssygdomme eller mangler B-vitaminer.

“Det skal bemærkes, at hvis dette problem opstår igen i en ung alder, kan det være årsagen til diabetes og bør kontrolleres med det samme,” advarer lægen.

Det mest almindelige er ekstern bygkorn, akut pusholdig inflammation af talgkirtlen eller hårsækken ved kanten af øjenlåget, som normalt forårsages af en bakterie kaldet stafylokokker.

“I dette tilfælde svulmer øjenlåget op, og efter et par dage fremkommer der en gul spids mellem vipperne, som brister. Hvad angår det indre bygkorn, er det en pusholdig inflammation af bruskkirtlen af øjenlåget. Denne type bygkorn er mere smertefuld, øjenlåget er mere opsvulmet, og den brister på siden af bindehulen eller igennem kirtlen i kanten af øjenlåget,” forklarer L. Pošiūnienė.

Den mindst smertefulde er et koldt bygkorn, som opstår, når øjenlåg kirtlerne er tilstoppet. I dette tilfælde kan øjenlåget svulme en smule. Efter hævelsen kan der blive palperet en smertefri bule.

Hjemmeremedier Kan Gøre Mere Skade End Gavn

I tilfælde af et bygkorn kan der gives tør varmebehandling. Kog et æg og en kartoffel derhjemme, pak det ind i en ren klud, og hold det på området i 10 minutter 3-4 gange om dagen.

“Hvis en pusholdig top kommer frem, hjælper varmen bygkornet til at sprænge hurtigere. Efter opvarmning af området skal der påføres et ordineret antibiotikum fra lægen, og kanten af øjenlåget skal rengøres med sterile servietter. Det anbefales også at vaske øjnene – kunstige dråber er perfekte til dette. Hvis du får feber, eller dine lymfeknuder forstørres, er det nødvendigt at konsultere en læge,” anbefaler mikrokirurgen.

Der må under ingen omstændigheder anvendes varme eller fugtige kompres, om man må ikke presse et bygkorn eller på anden måde punktere det ved forekomst af pusholdige toppe. Eksperter anbefaler også at tilbageholde brugen af kosmetik og makeup i tilfælde af bygkorn. Personlig hygiejne er altafgørende.