Jeg har fået et blåt øje: hvordan fremskynder jeg helingsprocessen?

Man kan få et blåt øje af flere forskellige grunde: det kan skyldes en plastisk operation i øjenregionen, en allergisk reaktion, insektstik og hud- eller tandinfektion. En af de oftest forekommende årsager plejer dog at være en ansigts- eller hovedskade. Et blåt øje kan give hævelse, hovedpine og synnedsættelse. Selv om det ser forfærdeligt ud, kan situationen som regel hurtigt udbedres ved hjælp af simple midler.

Førstehjælp: kolde omslag

Det allerførste man skal gøre, når skaden er sket, er at lægge noget koldt på området, gerne en pose isterninger i et håndklæde. Man må ikke lægge isterninger direkte på det blå øje, og heller ikke gnide dem mod huden. Læg det kolde omslag på hævelsen og lad det virke i ca. 10-20 min. Det er en god idé at gentage det flere gange i løbet af den første dag, gerne i op til to døgn. Kulde begrænser hævelse og blødning, dvs. blodansamlingen under huden formindskes, den blå farve aftager, og helingen sker hurtigere. Kulde virker også smertestillende.

Trin nr. 2: varme omslag

Efter 1-2 dage kan man begynde at bruge varme omslag. Man tager et rent stykke stof, dypper det i lettere afkølet kogt vand, vrider det godt og lægger klædet på det ømme sted. Det skal blive liggende indtil omslaget ikke længere føles varmt. Gentag det flere gange i løbet af dagen. Man kan også massere det blå mærke forsigtigt med det varme klæde, såfremt det ikke gør ondt. Varmen hjælper med at intensivere blodomløbet i vævet omkring øjnene og fremskynder helingsprocessen.

Vitamin C

Vitamin C har en positiv effekt på helingsprocessen, da det styrker blodkarene. Derfor er det altid en god idé at spise frugt og grøntsager rige på C-vitamin såsom citroner, appelsiner, tranebær, broccoli og kartofler. C -vitamin fås også som kosttilskud.

Ananas og papaja

Disse frugter er meget virkningsfulde som middel mod blå mærker, da de har en anti-inflammatorisk effekt, som er afgørende for helingsprocesser generelt. Derudover indeholder de nogle vigtige enzymer, der hjælper huden med at hele og gøre den blødere. Man kan både spise frugten som den er, drikke saften som juice eller bruge frugtkødet til omslag.

Kartoffel

Kartofler er både rige på C-vitamin og har en smertelindrende effekt. Skær en skrællet kartoffel i tykke skiver, og efter en halv time i køleskabet lægges skiverne på det ømme sted. Lad det virke i ca. 30 min.

Olie-ekstrakt

Du kan bruge forskellige olje-ekstrakter f.eks. baseret på troldnød (Hamamelis virginiana) eller arnika (Arnica montan) til massage eller som omslag. Faktisk kan en helt almindelig spise-olje af god kvalitet have en positiv helingseffekt på huden og vævet. Du må gerne bruge det flere gange om dagen, men vær forsigtig, så det ikke kommer i øjet.

Der er nogle regler, som man bør følge, hvis man vil have en hurtig og smertefri helingsproces af et blåt øje. Det tilskadekomne sted skal holdes rent og tørt, så der ikke opstår bakterieinfektion. Hvis du har brug for at indtage smertestillende medicin, så vær opmærksom på, at visse smertestillende præparater kan have en blodfortyndende virkning og dermed forsinke processen. Hold hovedet højt, når du lægger dig – det nedsætter blodtilførslen. Vær forsigtig, når du rører ved et blåt øje, undgå at gnide i det og presse på det. Det er også bedst at undgå at bruge make-up det første par dage, da det kan føre til infektion.

Hvis ens tilstand ikke forbedres, men man oplever tiltagende smerte, forringet syn, svimmelhed, kvalme og opkastning, skal man straks søge lægehjælp. Det kan være tegn på, at skaden er mere alvorlig, og professionel hjælp er påkrævet.