Synskorrektion med laser: Hvilken metode skal man vælge?

Problemer med briller, som hele tiden dugger eller går i stykker, problemer med hele tiden at skulle skifte kontaktlinser, eller problemer med at dyrke sport? Et ønske om at bidrage til en mere bæredygtig konsumtion, og en lyst til at have et mere komfortabelt liv? Så opfordrer vi, til at overveje en synskorrigering med en øjenlaser operation. Hvad bør man vide om proceduren, og hvordan skal man vælge den bedst egnede synskorrektion med laser?

Den nye generation af øjenlasere, sikrer et trygt resultat

Ifølge Pontus Løth, optometrist hos Øjenklinikken ”Lirema”, kan sådanne hyppige synsfejl som nærsynethed, langsynethed eller astigmatisme, hurtigt og trygt, korrigeres med en laser operation.

”En laser, der fanger øjets position i hele 5 dimensioner, udføres på begge øjne, under en operation, i løbet af kun nogle få minutter, og giver mulighed for at opnå et meget præcist resultat. Det er ikke kun positionen af øjnene der analyseres, men også positionen af pupillen – hvis pupillen bevæger til siden, så standser laser maskinen, og proceduren kan fortsættes derfra, hvor arbejdet blev afbrudt – det er meget trygt”, – siger P. Løth.

Optometristen understreger også, at synskorrektion med laser ikke er egnet til alle. Den kan kun udføres til voksne fra myndighedsalderen, når øjeæblet er færdigudviklet, og op til ca. 45 år, hvor der ved den alder, starter en naturlig proces hvor øjets linse stivner, også kaldt presbyopi, og hvor man får brug for læsebriller.

”Når en patient kommer til konsultation, så spørger vi patienten, om hans eller hendes syn har været stabilt i mindst et år, om patienten har andre kroniske sygdomme, som kan have indflydelse på synet, fx diabetes, glaukom, hvorvidt kvinder er gravide eller ammer etc. Vi foretager udførlige synsanalyser, for at bestemme hornhindens tykkelse, samt øjets generelle tilstand. Det er først herefter, at vi bekræfter hvorvidt en synskorrektion med en øjenlaser kan udføres på patienten”, – præciserer optometristen.

Specialisten siger, at når man hele tiden arbejder med de største og markedsledende, samt mest pålidelige laser producenter som „Schwind eye tech solutions“, ”Carl Zeiss AG“ og “Ziemer Group AG“, og når man anvender den nyeste laserteknik under operationer, så kan proceduren udføres hurtigt og på en måde, som effektivt beskytter hornhinden mod dehydrering.

Bæredygtige metoder for øjenkirurgi

Når man kommer til en konsultation med henblik på synskorrektion med en øjenlaser, så udfører specialisterne ikke kun detaljerede synsprøver, men spørger også patienten om hans eller hendes livsstil, arbejde og aktiviteter.

“Laserkorrektion kan allerede udføres dagen efter konsultationen. Vi anbefaler ikke at lave proceduren samme dag, da pupillerne bliver udvidet under konsultationen, og de skal være kontraherede under selve operationen. Vi vælger altid først metode efter, at have taget hensyn til patientens specifikke arbejde, fritid og resultaterne af undersøgelserne”, – siger P. Løth.

Ifølge specialisten, kan man møde flere forskellige tilbudte metoder for synskorrektion med øjenlaser på markedet. Men det er kun nogle få mennesker, der kommer til en øjenlæge, som virkelig kender forskellen på dem.

FS-LASIK/PREMIUM

Operation af denne metode, udføres ved hjælp af to lasere – en femtosekund schweizisk laser ”Ziemer”, og en tysk excimerlaser af den nye generation ”SCHWIND eye-tech-solutions“. Den ene laser skærer ud, og løfter et stykke af hornhinden, hvorefter en stråle fra den anden laser, behandler den overfladiske del af hornhinden, og bagefter lægges stykket af hornhinden på plads igen. Det internationale navn LASIK er et engelsk akronym for laser assisted in situ keratomileusis, som betyder en proces, hvor en hornhinde bliver omformet og lysstråler bliver brudt korrekt igen.

Ifølge optometristen, er PREMIUM metoden (FS-LASIK) især passende til mennesker, som ikke kan tåle smerte, eller som hurtigere vil tilbage på arbejde, når der forventes en særlig hurtig heling af øjnene.

LASEK/NO CUT

LASEK, også kaldt ”No Cut”, bliver i Øjenklinikkerne hos ”Lirema”, udført ved hjælp af den nye generations excimerlasere af de tyske producenter ”SCHWIND eye-tech-solutions“ eller ”Carl Zeiss Meditec“. De internationale navne LASEK eller TransPRK er akronymer, dvs. forkortelser af flere termer, som betyder en kirurgisk procedure, hvorunder der ved brug af en laser, laves ændringer på hornhinden og korrigerer dermed synet (eng. LASEK – laser assisted epithelial keratomileusis, TransPRK – trans-epithelial photorefractive keratectomy). Når der anvendes No Cut metoden, fjernes hornhinde epitelet ved hjælp af en medicinsk opløsning, derefter laves der ændringer i hornhindens konveksitet, og synet bliver bedre. Efter denne metode af øjenoperation er udført, kan der ikke observeres at der er foretaget nogen form for operation, på øjets hornhinde. Patienten kan med det samme leve uden briller, og operationens fuldstændige effekt opnås i løbet af nogle få uger.

”Uanset metode af operation, der bliver brugt, så vil der opnås det samme resultat. Der er kun forskel i udførelsen af selve operationen, og perioden for helingen af øjnene efter. Vi har været på markedet i næsten to årtier, vi har de nyeste lasere maskiner i vores klinikker, og vi arbejder med mikro kirurger, som har en mangeårig erfaring; derfor kan vi sikre de tryggeste måder for syns behandling til vores patienter”, – konkluderer optometristen.

Du er velkommen til at udfylde et gratis online spørgeskema og finde ud af, hvorvidt en øjenlaserbehandling er mulig til dig.