De 5 største bekymringer ved øjenlaserkirurgi

I dag kan forskellige synsdefekter forekomme, fordi folk tilbringer meget mere tid foran skærmen, spiser usundt, ikke dyrker nok sport og sover for lidt. De mest almindelige defekter er nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Nogle vælger briller for at rette op på deres syn, andre vælger kontaktlinser, og en tredje gruppe vælger øjenlaseroperation. Alle disse metoder har både fordele og ulemper, men der er meget frygt og mange myter forbundet med det tredje alternativ. Den teknologiske udvikling indenfor det medicinske område forbløffer os mere og mere med alle dens muligheder, og det vil være logisk at bruge denne viden til at komme frygten til livs. Vi inviterer dig til at slippe af med den frygt, som mange patienter hos Eye Clinic LIREMA ofte oplever, inden operationen.

1. Kirurgi kan være smertefuldt.

Mange mennesker er bange for at opleve smerte – hvad enten det er fysisk eller følelsesmæssig smerte. Den gode nyhed er, at en øjenlaseroperation er fuldstændig smertefri. Inden indgrebet anvendes anæstetiske øjendråber, som fjerner enhver mulighed for at føle smerte under operationen. Normalt ser patienten godt og føler sig rigtig godt tilpas umiddelbart efter operationen. Det eneste ubehag, som kan forekomme, er en følelse af tørre øjne, ‘grus i øjnene’ eller sløret syn i et par dage eller uger efter indgrebet, afhængigt af typen af den valgte øjenoperation. For at lindre dette ubehag gives øjendråber, som dæmper de nævnte bivirkninger. Efter en måned stopper langt de fleste patienter med øjendråberne og kan nyde et perfekt syn.

2. Øjenlaserkirurgi er ikke effektivt.

Nogle mennesker er bange for, at den positive feedback, som de læser om øjenlaserkirurgi på internettet, kun er i teorien. Vi skynder os at benægte denne myte. Den første øjenlaseroperation i verden blev udført i 1987. Siden da er lasere og de anvendte teknikker blevet forbedret, og der er blevet foretaget mange forskellige undersøgelser, og disse er blevet sammenholdt med patienternes observationer. Over 30 år senere er der nok videnskabelig dokumentation til at bevise den imponerende effekt af denne operation. Under proceduren placeres øjenlågsholdere først for at forhindre, at øjet blinker. Laseren er en computer – lægen tænder og slukker den, og computeren udfører sit arbejde under operationen. Mens laseren er i funktion, behøver du kun at se på lyset, og laseren overvåger og lokaliserer øjenpositionen op til 4000 gange i sekundet. Hvis der er mikrobevægelser i øjet, evaluerer laseren disse, og hvis der er større bevægelser, så slukker laseren straks, så den altid kan fortsætte nøjagtigt fra det sted, hvor den stoppede. På denne måde er det garanteret, at operationen foretages nøjagtigt og effektivt.

3. Operationen kan gå galt.

I følge American Refractive Surgery Council, der støtter forskning i refraktiv kirurgi og udvikler teknologi og teknikker, forårsager øjenlaserkirurgi alene ikke komplikationer. Komplikationerne udvikler sig ikke som et resultat af kirurgien eller en teknisk laserfejl, men på grund af kroniske eller autoimmune sygdomme. Denne form for operation betragtes som en af ??de sikreste procedurer inden for moderne medicin. Den eneste mere almindelige bivirkning af indgrebet er tørre øjne. Operationen er så sikker, at man kan få foretaget korrektionen flere gange – både den kortsynede, den langsynede og den astigmatiske (bygningsfejl). Naturligvis er kirurgi bestemt ikke for alle, der ønsker det – læger vurderer altid, om indgrebet er muligt for patienten med dennes nuværende sundhedstilstand, samt hvilket indgreb der er bedst. Under operationen kan det lugte mærkeligt; dette skyldes, at laseren nedbryder molekylerne af kollagen, der udgør det meste af vores øje. Der er intet at bekymre sig om – alle lasere, der udfører øjenlaseroperationer udsender koldt, koncentreret lys. Denne kolde lysstråling kan teknisk set ikke skade øjnene.

4. Operationen er dyr.

I dag betragter langt de fleste mennesker deres helbred som deres største aktiv, og de globale sundhedsudgifter forventes at vokse med en årlig sats på 5,4 procent mellem 2017-2022. Imidlertid bruger folk stadig det meste af deres penge på udseende. I Sverige koster en øjenlaseroperation cirka 20.000 DKK. Så stort et beløb er det måske ikke muligt for alle at betale på én gang, men beregner man, hvor meget en person med en brydningsfejl investerer pr. år i stel, brilleglas, rengøringstilbehør, kontaktlinser samt væske, uden at medregne al den tid, man bruger til at finde disse ting, er beløbet ikke mindre. Udover prisen har briller og kontaktlinser den ulempe, at de for eksempel er ubehagelige at have på, når man dyrker sport, de kan blive ødelagte eller blive væk. Når man bruger kontaktlinser, kræver det opmærksom på deres sterile brug, hvilket er kompliceret, når man fx holder ferie i naturen. Det er også vigtigt at huske at tage dem ud efter et bestemt antal timer, fordi det kan gøre skade på øjnene, hvis man bærer linser for længe. Øjenlaseroperation er nu tilgængelig med delvis betaling, så det er måske værd at investere i denne operation én gang og derefter nyde resten af dit liv?

5. Øjenlaserkirurgi holder for evigt.

Det skal understreges, at hvis man ikke plejer øjnene efter en øjenlaseroperation, kan synet forværres. Hvis du fortsætter med at se på skærme uden pause, spiser usundt og ikke får tilstrækkeligt A-vitamin samt ikke dyrker sport, kan dit syn forværres igen. Øjenlaseroperation er ikke et endeligt resultat, som garanterer, at du ikke vil lide af nogen øjensygdom i fremtiden. Med alderen begynder for eksempel den naturlige proces med løbende langsynethed (presbyopi) – når elasticiteten af linsen i øjet falder, og øjet ikke kan fokusere på tæt hold. Efter en LASEK-operation og efter nogen tid kan ethvert mikroskop bekræfte, at operationen blev udført. Dine øjne vil se ud nøjagtigt som før operationen – du vil se perfekt, men efter 40-50-årsalderen har mange, selv sunde mennesker, brug for læsebriller.

Frygt og myter skabt i din fantasi, skal ikke forhindre dig i at leve et lysere liv. Det er bedre at konsultere en øjenlæge.