Den nuværende verdens situation bekymrer øjenlæger, som har kommet med et nyt begreb; karantæn nærsynethed (engelsk: quarantine myopia), det er en særligt hurtig progression af nærsynetheden under pandemien, som følge af at man bruger meget tid derhjemme og på aktiviteter på kort afstand. Der er næsten 2,6 milliarder mennesker globalt der lider af nærsynethed, mindst en milliard af dem kan få deres synsforstyrrelser korrigeret. Der forventes dog, at det første tal kan nå næsten 3,5 milliarder allerede i 2030.
Øjenlæger slår alarm
Oftalmolog og mikrokirurg i øjenkliniken ”Lirema” Vaida Švedienė går ind for prognosen. Ifølge lægen, har enhver person haft et eller andet synsproblem mindst en gang i sit liv, især for nyligt, hvor hverdags aktiviteter så som arbejde, sport og fritid, nu er flyttet til skærmen. Nogle synsforstyrrelser kan have alvorlige livslange konsekvenser, men de fleste af dem kan mindskes eller gendannes fulstændigt ved rettidige foranstaltninger.
”Vil man forhindre regression af synet, skal man reagere hurtigt. Briller er en relativt populær og neutral måde at gøre det, men kan forårsage ubehag ved aktive aktiviteter eller ændringer i vejrforhold. Når kontaktlinser bruges for langt eller på en forkert måde, kan det skade hornhinden og forårsage infektion. Indtil videre er den mest moderne metode, enstemmigt anerkendt af mange professionelle øjenkirurger, øjenlaserbehandling, der sikrer præcis og sikker for patienten resultat”, mener mikrokirurg V. Švedienė.
Ifølge lægen, fikserer laseren øjets position tusindvis af gange per sekund, og proceduren er derfor både sikker og meget præcis. Uden nogen yderligere berøring eller snit påvirker laserstrålen hornhindens overflade og forandrer dens konveksitet så at lysstrålerne nu bryder regelmæssigt. Synet bliver forbedret på kun 15 min.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forudsiger, at halvdelen af verdens befolkning vil have nærsynethedsproblemer indtil 2050. Kontaktlinser er ikke den bedste måde at korrigere nærsynethed; den forkerte brug kan forårsage infektioner, betændelser eller alvorlige komplikationer.
Den hurtige teknologiudvikling har givet folk muligheden for at købe ydelser både hurtigere og billigere; øjenlaserbehandlings pris er nu meget lavere end en for et årti siden. Når man beregner, hvor mange penge man bruger for briller, kontaktlinser og linsevæske, så bliver summen nogle gange endnu større end prisen for øjenlaserbehandling, derudover er det også meget mindre komfortabel.
Bakterier spreder også synsproblemer
I dag fraråder specialister at røre på ansigtet, men det kan næppe undgås, når man vil rette på brillerne, tørre sved af eller tørre brillerne der blev dugget af beskyttelses masken.
Når man tager dem på, har man ikke kun ulejligheder af duggede briller, man kan også få uønsket udslæt. Eksperter i kosmetologi mener, at en stor del af bakterier samt andre luftforureningselementer, såsom støv, metal eller andre partikler, bliver på vores hænder, når man rører på forskellige overflader, genstander eller håndtag, så man fremmer tilstopning af hudens porer eller forværring af inflammatoriske udslæt, når man hyppigt retter på brillerne eller rører på ansigtet. Ved sin beskyttende funktion frigiver huden talg, der beskytter mod fugtfordampning og skadelige miljøfaktorer. I løbet af dagen blander talg sig med sved, luftforureningselementer eller dekorative kosmetik, og alt dette bliver ofte på brillerammerne, Det er derfor meget vigtigt at desinficere dem med en desinfektionsservietter eller lignende midler.
I hverdags praksis opdager kosmetologer også tit, at kunder der bærer briller, presser dem hårdt på næsen, hvilket er særligt skadeligt for blodkar i næseområdet på grund af konstant mekanisk irritation og pres , hvilket skal bemærkes.
”Det er helt forståeligt, at folk vil udsætte øjenundersøgelser eller investering i øjenlaserbehandling på grund af nuværende situation i landet, men vi anbefaler ikke at vente på bekostning af synet. Man kan betale for operationen i rater, uden nogen stigning i prisen – jo tidligere tager man af sit syn, desto større mulighed at undgå problemer i fremtiden”, konkluderer V. Švedienė
Du er velkommen til at udfylde et gratis online spørgeskema og finde ud af, om øjenlaserbehandling er mulig til dig: www.lirema.dk/konsultation/