Rådgivning fra din læge – hvordan beskytter du dine øjne mod ekstreme temperatursvingninger

Når kulden rammer og trykker på, køber vi varmt tøj og smører vores ansigt og hænder med beskyttende creme. Når vi nyder det varme vejr, husker vi solcremen. For mange betyder disse temperaturforskelle også en ikke så behagelig tid – tørt øje-syndrom eller betændelse. Hvordan beskytter du dine øjne ordentligt?

Da øjnene ikke befinder sig i kroppens periferi og er beskyttet af øjenlåg, fryser de kun ved ekstremt lave temperaturer – saltvand fryser ved meget lavere temperaturer end ferskvand, så kroppens almene temperatur og salte tårer beskytter øjnene fra frysning . Uanset dette,  kan andre faktorer true øjnes sundhed.

Faren for øjnene ligger primært i dit hjem

Ifølge Aistė Augytė, en læge i mikrokirurg på en øjenklinik hos “Lirema“, så plejer øjenallergier at være identificeret med den varme sæson, når pollen spredes i luften, eller støv bæres af vinden, men det er ikke helt korrekt. Vi tror sjældent, at en hel række af allergener kan findes derhjemme.

”Da vi tilbringer mere tid indendørs om vinteren kan der fremkaldes allergi forårsaget af husstøvmider, kæledyr eller kosmetik. Symptomer er kun til stede, når de provokeres af allergenet, så de bemærkes ikke i alle tilfælde, men kun når det findes i miljøet. Så fremkommer der symptomer som intens tåreflåd, rødme i øjnene, hævede øjenlåg, kløe, hyppigt løbende næse og nysen,” fortæller læge A. Augytė.

Hvis du en gang har haft en lignende allergi før, men ikke længere oplever symptomer, betyder det ikke, at allergien er gået væk – din krop er stadig klar til at håndtere allergener, når de vender tilbage.

En anden ting, der provokerer øjenirritation, er forskellen mellem udendørs- og stuetemperatur. Ved lave udetemperaturer og indendørs opvarmning bliver rumluften tør. Det tørrer også overfladen af øjet, hvilket forårsager tørring af øjnene, rødme, mulig ubehag, fremmedlegemefornemmelse og sløret syn.

“Hvis man lægger til yderligere faktorer, der bidrager til tørre øjne, såsom air konditionering af værelser, computerarbejde, systemiske sygdomme – bliver øjnene endnu mere udtørret ” siger mikrokirurgen. 

Koldt vejr provokerer vira

Koldt vejr fører til en stigning i virussygdomme, hvilket også øger risikoen for øjenbetændelse. Symptomer på øjenbetændelse inkluderer rødme, overfølsomhed, rive, udflod, hævelse af øjenlågene og sløret syn. Denne tilstand kan vare fra en uge til flere. Det skal huskes, at kontaktlinser aldrig bør bæres med rødme i øjnene, og hygiejnekrav skal overholdes for at forhindre kontaktlinser i at blive et reservoir af mikroorganismer, der forårsager alvorlig betændelse i øjnene.

Ubehag i øjnene er ikke kun forårsaget af vira og tør luft indendørs, men også af stærk vind, der får øjne til at miste deres naturlige beskyttelse. Tårer produceres af tårernes kirtler, men i forbindelse med alderen og kroppens tilstand eller brug af medicin nedsættes tårernes mængde og kvalitet. Tårer består af tre komponenter – vand, olie og slim. Hver af disse ingredienser nærer og beskytter øjets overflade, olielageret sikrer, at fugt ikke fordamper og slimlaget er nødvendigt for at fordele tårerne jævnt på  overfladen. Hvis den krævede fugtighed ikke længere er til kan det være at tårerne fordamper eller bliver ujævnt fordelt over hornhinden, og der kan opleves symptomer af tørre øjne.

Du skal være forberedt på temperaturændringen

Når en øjenbetændelsen er begyndt, skal du konsultere en øjenlæge for passende behandling. Ifølge lægerne er håndhygiejne meget vigtig for at forhindre øjenbetændelser, da de fleste af viraene overføres ved øjenkontakt med hænderne. 

”I tilfælde af at et familiemedlem bliver syg er det nødvendigt at bruge separate håndklæder, vaske dine hænder med det samme efter at have rørt på øjnene, og desinficere dørhåndtag. Ofte starter øjenbetændelse efter forkølelse og andre sygdomme, så det er vigtigt at styrke dit immunforsvar, især indtagelse af D-vitamin, ”siger A. Augytė.

For at undgå tørt øje-syndrom anbefales der at fugte det opvarmede rum, bruge fugtgivende dråber til lettelse af symptomer, tage pauser når man arbejder foran computerskærme, og huske at blinke. Brug kunstige tårer og beskyttelsesbriller til at reducere fordampning af tårer på overfladen af øjnene, inden du går ud i det kolde vejr. Det er også vigtigt at huske solbriller ved frisk snefald eller sollys, fordi det er der hvor øjnene får en højere dosis af UV-lys. Høje niveauer af stråling kan skade hornhinden og bunden af øjnene, forårsage læsioner og påvirke den videre udvikling af sygdommen. Det tilrådes også at drikke mere væske og at reducere kaffe og alkohol, så kroppen har ressourcer til at beskytte øjnene under skarpe temperaturudsving.