Ultra Marathonløberen Jënni Jalonen besejrede frygten for operationen, efter at hun så resultatet

Ubehag når man kører om natten, frygt for at glemme briller og kontaktlinser når man er på besøg, til træning eller stævner i gymnastiksalen, når man er ude og svømme i poolen, eller endda når man prøver at nyde saunaen – så kan en dagligdag for synshæmmelse være besværlig. Ting der forstyrrer livskvaliteten, tvinger os til at overveje hvornår vi skal sige nu det nok, og gøre noget ved det.

Briller var før i tiden beregnet til at læse med, de begyndte først at blive brugt omkring 1300 tallet, og betragtes som en af de ældste metoder af synskorrektion. Den gang virkede denne løsning af synskorrektion, utroligt nyskabende. I 1910 begyndte Carls Zeiss at masseproducere kontaktlinser, som på grund af deres hårdhed oprindeligt kun var brugbare i et par timer af gangen. Til dato er kontaktlinser stadig ikke så perfekte, at der kan undgås irritation af hornhinden, eller skabe andre ubehagelige bivirkninger. For næsten 30 år siden, blev proceduren for synkorrigering med laser operationer introduceret til verden, og betragtes nu som en af de meget pålidelig og sikkre muligheder for synskorrektion.

Ultra Marathonløberen, naturelskeren og træner Jënni Jalonen, valgte laser korrektion, og forsikrer at, hvis hun skulle gøre det igen, så ville hun have gentaget proceduren, samt anbefale den til andre.

Frygten gjorde besluttningen svært at træffe

Når hun overvejede hvor vidt hun skulle blive opereret eller ej, så var det på grund af frygt for smerten og den lange helings tid af øjnene, hvis hun ikke kunne fortsætte med hennes planlagte træningspas, samt hvor vidt hun kunne gå på den planlagte tur til Nepal i Himalaya. Samtidig så ønskede hun, at hun ikke længere skulle have ubehaget med briller mens hun løb udendørs i regnen. Hun ville heller ikke have de problemer som kan opstå når man bruger meget tid i naturen, og skal skifte sine kontakt linserne, hvori at det skal være så hygienisk som muligt, for at være sikker på, at det blev gjort korrekt og for at undgå infektion. Operationsdagen bliver nu husket tilbage på med et smil.

”Efter laser operationen havde jeg det godt, jeg så på samme måde som havde jeg kontaktlinser på. Proceduren var hurtig og smertefri. To uger efter operationen rejste jeg til Himalaya, og var glad for, at jeg ikke længere behøvede at tænke på alle de ting som var relateret til briller og linser, ” griner Jënni Jalonen.

Ifølge Rasa Jankauskienė, en øjenlæge ved Lirema Eye Clinic, udsætter mange patienter deres besøg på grund af frygt og bekymring for smerter under laser operationen, men bagefter er de glade for at havde overvundet deres forudfattede forestillinger, og kan ikke forstå, hvorfor de ikke har gjort det tidligere.

”Korrigering af synet med hjælp af en laser operation, er en fuldstændig smertefri, ekstremt hurtig og en meget nøjagtig procedure, hvor laseren udfører sit arbejde uden berøring, og den medfører at lysstrålerne i hornhinden brydes korrekt, så synet forbedres øjeblikkeligt. Vores personale tager sig af patienten under og efter proceduren, så de kan føle sig trygge. ”siger lægen.

Forbedret livskvalitet

I dag, 7 måneder efter operationen, så fortsætter Jënni Jalonen med alle sine sportsaktiviteter. I løbet af den forgående tid, så formåede hun at blive en forhindringsløbs træner og udmærkede sig ved at kvalifisere til at deltage i sin første europæiske, og verdens stævne i ekstreme løbekonkurrence. J. Jalonen er glad for, at laser operationen har hjulpet henne med at nå målet og resultaterne hurtigere, en hun eller ville.

“Når jeg husker turen til Himalaya, kan jeg stadigvæk ikke komme over mit syn. Det var så rart at se på bjergene, se alt og ikke have de gener som jeg havde, før jeg besluttede mig for at blive opereret. Jeg havde glemt, hvor meget det betyder, at have et rigtig godt syn når du står op om morgenen, og kan straks tænke på dagens planer, i stedet for at sørge for at kunne se. Briller og linser hjælper, men det er ikke den samme slags komfort, ”siger hun.

Når han taler om laser korrektionen og daglig rutine, indrømmer J. Jalonen, at hun prøver at følge en sund livsstil – hun starter dagen med sund mad, gå en tur, tag pauser i arbejdet, bruge mere tid i naturen samt løbe ture for at hvile øjnene. ”Ultraløb er mere end en form for træning – det er en måde at oprette forbindelsen til naturen, og den forbindelse er stærkere uden briller eller kontaktlinser. Nu, hvor så mange træningstimer har bidraget til min dagsorden, så er der meget at huske på, og jeg er meget glad for, at hjælpemidler til synet ikke længere er en af de ting jeg skal tænke på, ”siger J. Jalonen

Ifølge læge R. Jankauskienė er korrigering af synet med linser ikke det bedste valg, for hvis det bliver brugt i mange år, kan de provokere hornhindeskader og forårsage betændelse.

”Når øjnene er tørre og kontaktlinser er blevet brugt længe nok, så gnider og irriterer de gradvis hornhinden på sådan en måde, at der kan dannes sår på hornhinden, som fører til en højere risiko for infektion, hvilket også kan føre til flere læsioner og sårdannelse. Synet kan blive forværret, fordi disse processer er permanente, ”siger lægen.

Ifølge J. Jalonen følte hun ikke noget ubehag, fordi hun havde valgt laser operation, der garanterer hurtigere heling, og hun var i stand til at træne et par dage senere efter operationen.

”Nu er mit syn perfekt, jeg har friheden til at leve, som jeg ikke har haft mulighed for i lang tid. Jeg kan nyde alle glæderne om vinteren og sommeren – skiløb, svømme i søen, og jeg behøver ikke være bange for at en gren vil slå briller eller kontaktlinser fra ansigtet, mens jeg løber gennem skoven. Indtil videre forstår jeg ikke, hvorfor jeg ikke besluttede at udføre operationen tidligere, ”siger J. Jalonen

Du er velkommen til at udfylde et gratis online spørgeskema og finde ud af, om øjenlaserbehandling er mulig til dig: www.lirema.dk/konsultation/