En fysikers unikke fotografier af øjet forbløffer hele verden

Suren Manvelyan begyndte som amatør fotograf. I dag er hans billeder ikke kun offentliggjort i national daglig presse, men også i internationale aviser, magasiner og tv-programmer. National Geographic, Daily Mail, den uafhængige, Telegraph, Guardian og BBC är bare nogle af medierne hans værker har optrådt i. Hans to seneste serie af billeder har gjort en succes og hver dag, fotografer finde nye betydninger i billederne.

Kunstnerens seneste serie skildrer det menneskelige øje, “dine smukke øjne”, nu pryder
sammen med serien “dyr øjne” de første sider af pressen. Det var noget, den armenske fotograf S. Manvelyan, der blev født i 70 ‘s, aldrig forestillet sig. Han begyndte at fotografere allerede i en alder af 16 og forsvarede sin doktorgrad i Quantum Chaos på Yerevan State University i 2001 og derefter tog en doktorgrad i Teoretisk fysik. Et år senere blev han tildelt den prestigefyldte Republik Armenien Presidential Award for sin forskning i
kvanteteknologi. I 2006 blev han en professionel fotograf, og han har sin studietid til at takke for sit kreative arbejde. Sammen med World Photography Day World præsenterer Lirema Eye Clinic et eksklusivt interview med fotografen.

Hvem inspirerede dig til at begynde at tage billeder af øjne?

Der er faktisk ingen historie om, hvordan det hele startede. En person, der inspirerer mig til at tage billeder findes ikke. Jeg kan godt lide makrofotografering-at tage nærbilleder på små ting. Takket være det, kan vi opdage ting, der er usynlige for det blotte øje. Efter at have forsøgt at tage billeder af øjet opdagede jeg nogle meget gode teknikker. At være en fysiker dybest set hjalp mig meget på dette område.

Hvorfor bare øjne og ikke hænder eller andre kropsdele?

Det mest interessante ting ved bare øjne er, at vi ser dem mange, mange gange dagligt. Ansigter med forskellige typer af øjne, og bortset fra vores nationalitet, køn eller race-vi har ingen idé om deres struktur. Andre dele af kroppen, såsom hænder, fødder eller lignende, har ikke denne mystiske og velsynlige struktur. Men øjnene… De er specielle.

Hvad skal seeren fokusere sin opmærksomhed på i billederne?

Billeder af øjne repræsenterer naturens vidundere. Ligesom når du udforsker fantastiske billeder af vores smukke planet, der kan tolkes på forskellige måder, er der mange fortolkninger, hvis du kigger nærmere på øjet. Et af målene med skuddet er, at personen skal undre sig, når han ser billedet af øjet første gang, at de ser noget, de ikke havde forventet. En anden måde at tage på fotografierne er at spørge, hvor mange forskellige farver og strukturer kan eksistere i verden end dem, der allerede er vist. En fortolkning har at gøre med religion-i det omfang, at Gud havde så megen fantasi, og han skabte så mange forskelle. De, der ikke tror på Gud, kan i stedet tænke på evolution. Jeg opdager ofte vidder af plads gennem mine øjne. Der er simpelthen utallige måder at se på billederne.

Hvordan vælger du, hvis øje du ønsker at fange?

Jeg er faktisk mere interesseret i øjets struktur end farve. Jeg vælger ikke specifikt at fotografere mennesker med en bestemt øjenfarve, men jeg er meget glad, hvis både øjen struktur og farve er interessante.

Det siges, at øjnene er sjælens spejl-tror du?

Jeg er virkelig enig med denne metafor, men mine billeder fokuserer på at vise øjets fysiske struktur, ikke åndelige ting, der omfatter sjælen.

De øjne, du fanget i billedet før-er de alle sunde eller er der en historie bag billedet?

En person med Kolobom spurgte, at jeg skulle fotografere hans øje efter at have set mine billeder.
Det er en meget sjælden sygdom, der påvirker 1 ud af 10 000 personer. Jeg var virkelig
Imponeret over resultatet. Det sker også ofte, at de studerende, jeg underviser introducere mig til folk med usædvanlige øjne.

Tak for interviewet.

I løbet af de sidste ti år har S. Manvelyan kombineret fotografering til at undervise i fysik,
matematik, geometri og astronomi på Yerevan Waldorf School og hans dedikerer sin fritid til fotografering. Mere af kunstnerens arbejde kan findes på http://www.surenmanvelyan.com