For fire ud af fem personer kan godt syn gendannes

Iflg. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har 285 mio. mennesker i verden et synshandicap. For 80% af disse mennesker kan synsproblemerne helbredes eller forbedres. Der er en voksende interesse for øjenlaserkirurgi i andre lande, og her kan Danmark også følge med. Hvorfor beslutter folk at gennemgå øjenlaseroperationer, hvorfor ser det ud til, at nogle læger undgår at benytte denne mulighed, og hvad er hovedopskriften på et godt syn? Vi taler med Rasa Jankauskiene, en øjenkirurg hos Lirema Øjenklinik.

Du har arbejdet som øjenlæge i tre årtier. Hvad er tendensen inden for synsændring i de nordiske lande?

Faktisk er størstedelen af ​​patienterne i klinikken mellem 25 og 35 år, og antallet er stigende. Måske er hovedårsagen, at den økonomiske situation i verden er lidt bedre nu. Forholdet mellem lønindtægt og prisen for en synskorrektion har ændret sig dramatisk i løbet af det seneste årti. Nu virker prisen for et godt syn og et behageligt liv ikke så høj længere. De sociale medier og anden information spiller en stor rolle – folk har nu mere viden og kommer til konsultationen med kendskab til behandlingsmetoderne. Patienter med almindelig nærsynethed, langsynethed eller bygningsfejl er trætte af deres gamle briller eller kontaktlinser, og har hørt godt om øjenlaseroperationer og foretrækker dette.

Iflg. de nyeste data er der udført over 16 mio. øjenlaseroperationer over hele verden de seneste 28 år. Hvad forventer patienter oftest før denne operation, og hvad er de mest glade for bagefter?

Patienter kommer til konsultationen med oplysninger om situationen – hvor godt det er, at de kan overvinde deres frygt og udnytte muligheden for at få operationen. Mange mennesker ønsker at genvinde deres frihed, spare tid og penge i fremtiden og holde op med at bekymre sig om briller og kontaktlinser, som skal udskiftes til tiden, huskes og fjernes inden sengetid. Vi er glade for at kunne rådgive patienter om deres spørgsmål, og efter omfattende undersøgelser kan vi informere om, hvilke resultater der kan forventes ved operation. Det er meget vigtigt at afklare patientens forventninger til, hvad operationen vil medføre. Hvis forventningerne er højere, end de kan indfries af proceduren, anbefaler vi ikke operationen.
Indtil videre har jeg foretaget omkring 7000 øjenlaseroperationer, og jeg har mødt patienter med en række forskellige synsnedsættelser – både dem, der ser dårligt, men ikke bærer briller og dem, der bærer briller, men stadig har et dårligt syn. Den mest mindeværdige var en 78-årig patient, der havde fået flere øjenoperationer – nethinde-, makulær- og linseimplantation – og stadig så dårligt. Vi har opnået meget gode resultater med øjenlaseroperationer, og gjort patienter ekstremt glade. Nogle gange, selv i de mest udfordrende situationer, kan synet korrigeres, og livskvaliteten kan forbedres markant.

Resultaterne af operationerne er åbenlyse, men mange frygter, at det kan være smertefuldt og forårsage tørre øjne. Er det sandt?

Alle er bekymrede for, hvordan det går under operationen. Under konsultationen informerer vi patienten om, hvordan han eller hun vil have det under proceduren. Ingen af ​​patienterne føler smerter, da de alle får anæstetiske øjendråber, som bedøver og lindrer. I et par timer efter operationen føler patienten ingen smerter, så man kan komme sikkert hjem. Der følger en lidt sværere tid dagen efter, i øjnenes helingsperiode – det er kroppens naturlige respons på proceduren. På klinikken giver vi alle patienter ekstra øjendråber og medicin til at lindre ubehag under helingsprocessen. Disse smerter er meget individuelle – for nogle går den postoperative periode nemt, mens andre har behov for at hvile og blive hjemme fra arbejde.

Tidligere troede man, at en øjenlaseroperation kan forårsage tørre øjne, men nye patientundersøgelser har vist, at tørre øjne er uafhængige af denne procedure. I modsætning hertil oplevede patienter, der havde klaget over tørre øjne før operationen, en forbedring efter femtosecond- og excimer-laserproceduren.

Hvis øjenlaserkirurgi tilbyder så meget komfort, hvorfor ser vi så ofte øjenlæger, der stadig bærer briller?

Faktisk bliver jeg ofte spurgt af patienter, om jeg ikke har brug for briller, eller har fået laseroperation selv. Der er nogle myter i offentligheden om, at øjenlæger, der udfører sådanne operationer, selv undgår det – patienter ser mikrokirurger på deres kontor iført briller. Det er vigtigt for mig at afvise denne misforståelse – læger udfører bestemt denne procedure. Jeg har foretaget laseroperationer på flere af mine kolleger og deres børn. Jeg tror, ​​at denne myte kommer af, at de fleste læger er i alderen 40-45, hvor der forekommer naturlige ændringer i øjet, og de fleste mennesker – om de er læger eller ej – har brug for fx læsebriller. Denne proces kaldes presbyopi. Øjenlaseroperation fjerner det ikke, og man kan stadig have brug for læsebriller. Dette er den vigtigste årsag til, at proceduren ikke anbefales til patienter over 45 år.
Øjenlæger får også ofte foretaget denne operation, men efter operationen ser øjet uberørt ud, og patienterne kan ikke se, om lægen har gennemgået proceduren, eller om han/hun bare ikke har brug for briller. Den type information fremhæves ikke under konsultationen, da den ikke er en prioritet – konsultationstiden handler om patienten. Den tredje ting er, at nogle mennesker kan lide at bære briller, da de kan passe til deres stil, forskønne ansigtet, og brillerne behøver endda ikke at have styrke.

Hvad kan du anbefale for at bevare sunde øjne?

Den vigtigste faktor for et godt syn er – at være udendørs, se ud i horisonten, og nyde den friske luft. At arbejde med ting tæt på og at se på en lille skærm fører til udvikling af nærsynethed, især for yngre mennesker, hvis øjne stadig vokser. Genetik har også indflydelse på synet – det kan vi ikke løbe fra. Men ved at beskytte og passe på øjet, kan vi vende situationen til det bedre og undgå mange sygdomme. Øjnenøvelser er også nyttige, men de tager tid, og oftere kan vi drage fordel af at være udendørs – sunde øjne og frisk luft i ansigtet. Min personlige opskrift på sunde øjne er at have en positiv holdning til livet – sådan kan du bevare et godt syn og en sund krop.

Gör en gratis online konsultation så återkommer vi inom kort med ett svar om ögonlaser passar dig.