Briller vs. kontaktlinser: Hvad er bedst?

Omtrent halvdelen af befolkningen har synsproblemer i en eller anden grad. Der er flere måder at løse synsproblemer på, men ikke alle er lige gode. Den mest almindelige måde at korrigere et synsproblem, er med briller. Individuelt tilpassede briller er nu tilgængelig for alle synsbehov og til enhver lejlighed. Briller hjælper også med at beskytte dine øjne mod snavs, støv og insekter. Dog kan linser med høje dioptri-værdier være meget tykke og tunge. De bliver også slørede, når de udsættes for drastiske temperaturforandringer. En anden ulempe ved brillerne er forvridningen af synet. Træning og professionelle sportsaktiviteter kan være meget ubehageligt på grund af denne forvridning, og man skal være forsigtig, når man bruger briller.

De små plastiklinser er det første alternativ til briller. Moderne kontaktlinser giver mulighed for præcis korrektion af næsten alle synsproblemer. Kontaktlinser resulterer kun i en lille forstørrelsesgrad eller reduktion af synet. At kigge til siden afbrydes ikke af en kant eller ramme, som det sker med briller. På den anden side er visse manuelle færdigheder påkrævet for at få kontaktlinserne på. Hvis man bruger dem for længe, kan det forstyrre iltforsyningen til øjet, hvilket resulterer i træthed og tørre øjne. Kontaktlinser kræver mere vedligeholdelse end briller, og forkert vedligeholdelse kan føre til infektioner. Kontaktlinserne skal til tider udskiftes (frekvensen afhænger af typen) da de bliver slidte. Briller har en længere levealder, medmindre dit syn svækkes hurtigt, men samtidig er et par briller mere kostbare end et sæt kontaktlinser. Briller og kontaktlinser hjælper med at løse synsproblemer, men de fungerer dog mere som bandager og krykker, hvilket er en midlertidig hjælp, i stedet for at løse problemet.

Synskorrektion (eller refraktiv kirurgi) er et alternativ til både briller og kontaktlinser. Ved at omforme hornhinden ændrer refraktiv kirurgi måden hvorpå øjet fokuserer på lys. Laseren skærer en tynd flap af hornhinden, og ablaterer det nødvendige væv for at korrigere den specifikke type af synsnedsættelse. Når proceduren er afsluttet, foldes flappen tilbage på plads. Indgrebet varer 15 minutter. Patienter kan drage fordel af et skarpere syn kort tid efter indgrebet. Ikke flere tunge briller, forvrængede billeder, tørre øjne, ekstra omkostninger eller fare for infektion.

Laserkirurgi til at rette en synsnedsættelse er det bedste valg for en lang række fagfolk: sportsfolk, dansere, kunstnere, sømænd, soldater, osv. Og længere sigt er laserkirurgi mere økonomisk, end at bruge briller og kontaktlinser. Det vigtigste krav for en optimal procedure er, at lægen skal afgøre, om det er muligt at udføre laserkirurgi – ikke hver patient kvalificerer sig til det. Lægen beslutter, hvilken metode der er bedst for hver patient.