Sandheden om langsynethed og nærsynethed

Når lys rammer øjet brydes det ned, når det passerer hornhinden. Derefter passerer lyset gennem pupillen og bliver yderligere brudt ned i linsen. Normalt fokuserer hornhinden og linsen på lyset, for at danne et skarpt billede på nethinden. Det er sådan, vi ser. Hvis øjet ikke er i stand til at fokusere lyset præcist på nethinden, lider vi af dårligt syn. Hvordan sker det?

Hvad er nærsynethed?

Nogen gange er øjeæblet for langt, eller kurven over hornhinden er for stejl, så lyset kommer i fokus før det når frem til nethinden. Som følge heraf synes objekter på afstand sløret, og objekter tæt på klare. Dette fænomen kaldes for myopi eller nærsynethed. Normalt er de fleste af os født lidt langsynede (dvs. vi ser bedre objekter på afstand end dem tæt på os). Dette sker ved fødslen, når øjnene ikke er vokset til deres fuldt udvokset. Efter at øjnene er vokset til deres fulde længde (omkring otte års alderen), normaliseres synet. Dette er kendt som emmetropia. Men nogen gange fortsætter øjeæblet med at vokse og bliver for langt – sådan opstår nærsynethed. Symptomer på tilstanden starter normalt omkring puberteten og bliver gradvist værre, indtil personen (og øjet) er fuldt udvokset. Tilfælde af nærsynethed kan variere fra mild, hvor behandling ikke nødvendigvis er påkrævet, til alvorlig, hvor en persons syn påvirkes kraftigt.

Hvad er langsynethed?

Langsynethed – hypermetropi – opstår, når øjeæblet er lidt for kort, eller hornhinden er for flad. Som et resultat heraf fokuseres billeder bag nethinden bagest i øjet. I dette tilfælde kan synsindtryk opstå uklare på korte afstande, og et forsøg på at læse eller bruge en computer kan endda forårsage hovedpine og kvalme. På den anden side har langsynethed fordele – langsynede mennesker kan se meget fjerne objekter og registrere dem før andre kan. Langsynethed, ligesom de fleste tilstande i øjnene, er sædvanligvis arveligt. Det kan være progressivt eller stationært og variere fra milde til svære tilfælde. Langsynethed udvikler sig også som en aldersrelateret betingelse, da linsen ikke kan bøjes in den rigtige vinkel, således at billedet bliver fokuseret på nethinden.

Hvordan måles det?

Øjnenes evne til at reflektere lys måles i “dioptrier”. En dioptri er en enhed, der definerer den optiske effekt af en linse. En synstilstand på f.eks. -3,00 dioptrier eller mindre, beskriver et mildt tilfælde af nærsynethed, hvorimod  mellem -3,00 og -6,00 er medium, og mere end -6,00 dioptrier er et svært tilfælde af nærsynethed. Men den gode nyhed er, at personer med synsproblemer (selv svære tilfælde) ikke behøver at lide af nærsynethed og langsynethed. Begge tilstande kan let korrigeres ved hjælp af briller, kontaktlinser eller laserkirurgi (refraktiv). Med den korrekte diagnose og behandling af selv de mest nærsynede og langsynede personer, kan du blive  i stand til at få et perfekt syn. Tal med din øjenlæge for at høre om dine muligheder.