Fremragende 5 out of five star rating on Trustpilot bedømt til 4.7 / 5 baseret på 1139 anmeldelser på

Optometrist: Antallet af nærsynede stiger, men bærer skærmenhederne virkelig skylden?

Antallet af patienter der klager over synsproblemer, er stigende. Ved indledningen af sæsonen, hvor en intensiveret livsstil med skole, arbejde og diverse aktiviteter fører til øget indendørs brug af smarte enheder, pålægges øjnene yderligere belastning.

Ifølge optometristen Shiela Divina ved Lirema Øjenklinik, observeres en stigning i antallet af unge patienter, der oplever synsnedsættelse primært som følge af nærsynethed. Derudover påvirker den stigende forventede levetid, at antallet af ældre patienter med grå stær også stiger. Det er positivt, at de fleste mennesker søger lægehjælp rettidigt, og bliver behandlet for grå stær, og det er derfor meget sjældent, at man mister synet som følge deraf.

Stor stigning i nærsynethed

Ifølge Shiela kan synsforstyrrelser opstå i alle aldre.

“Desværre er antallet af børn, der udvikler nærsynethed, stigende. Verdenssundhedsorganisationen WHO forudser, at hver anden person i verden vil være nærsynet i 2050,” siger specialisten.

Brug af computere, telefoner og andet med intenst nærbillede stimulerer væksten af børns øjne, hvilket fører til udvikling af nærsynethed.

“Vi glemmer at hvile øjnene samt at gå udenfor, og vi tilbringer for lidt tid i naturligt dagslys. Det skal understreges, at det ikke er de smarte enheder selv, der er øjnenes fjende, men det lange, uafbrudte arbejde for øjnene på samme korte afstand”, påminder specialisten.

Ifølge specialisten er det vigtigt at opdage børns synsproblemer i tide og behandle dem med den rette korrektion. Uden korrektion har nærsynethed tendens til at udvikle sig hurtigere, og andre problemer kan opstå, såsom hovedpine og spændinger i nakken på grund af behovet for at bøje sig tættere på et objekt, der er svært at se.

“Det er også vigtigt for ældre patienter at få kontrolleret deres syn regelmæssigt, fordi ændringer kan signalere visse sygdomme, såsom grå stær eller makuladegeneration (AMD)”, advarer specialisten.

Komplekse årsager

Nærsynethed begynder typisk at udvikle sig i barndommen eller ungdommen, men der er tilfælde, hvor synet først forværres i slutningen af tyverne.

“Hvis en forælder er nærsynet, arver barnet også tendensen til at udvikle en synsfejl. Dog udvikles nærsynethed ikke nødvendigvis på grund af en genetisk disposition. Der er flere børn, hvis syn forværres, selvom deres forældre er normalt seende”, præciserer specialisten.

Nærsynethed udvikler sig gradvist. Hastigheden afhænger af patientens alder, den anvendte korrektion og arbejdsbyrden på nært hold.

“Der er ingen grund til at være bekymret efter at have fået stillet diagnosen nærsynethed. Det er vigtigt at løse problemet og korrigere synet. Kontaktlinser eller briller kan være en løsning, og for at opnå fuldstændig frihed kan voksne mennesker vælge øjenlaserkorrektion”, understreger specialisten.

Ikke skærmens skyld

Mange mennesker arbejder foran skærme og klager over øjenbelastning. Computere i dag er moderne og sikre enheder, og det er ikke selve computeren eller tabletten, der forårsager øjenbelastning, men det konstante, uafbrudte nærbillede.

“Det menneskelige øje hviler kun, når det ser ud i det fjerne. At se tættere end 60 cm er et stort arbejde for øjnene, fordi de skal øge deres brydningskraft. Derfor er det naturligt, at jo længere vi ser på skærmen uden pause, jo mere føler vi øjentræthed,” siger specialisten.

Vi har en tendens til at blinke mindre, når vi ser på en skærm, hvilket gør vores øjne tørre. Når man arbejder foran en skærm, er det således vigtigt at holde pauser og lade øjnene kigge ud i det fjerne, og hvis de føles tørre, bør man bruge fugtgivende dråber.

Ud over den førnævnte træthed og tørre øjne kan skærme forstyrre ens søvn. Forskere har fundet ud af, at det blålys, der udsendes af skærme, hæmmer produktionen af søvnhormonet melatonin. Melatonin er afgørende for at regulere søvncyklusser om natten, så det kan være sværere for en person, der ser på skærm før sengetid, at falde i søvn.

“Jeg vil gerne understrege, at blålys ikke er farligt, fordi det er en del af dagslysspektret, og det er ikke nødvendigt at være beskyttet mod det. Men 2 timer før sengetid anbefales det at undgå skærme (inklusiv TV) for at forbedre søvnkvaliteten”, siger specialisten.

Effektive øvelser

Uanset om man bruger en computer eller på anden måde bruger meget tid på at arbejde i samme afstand, kan tre enkle, men effektive øvelser anbefales for at hjælpe øjnene med at hvile:

  • Luk øjenlågene hårdt sammen og gentag 10 gange.
  • Flyt fokus fra et nært objekt til et fjernt objekt: Se først 10 sekunder på det nære objekt(eksempelvis enden af en pen), flyt derefter blikket til det fjerneste objekt, du kan finde, se på det i yderligere 10 sekunder, og vend derefter tilbage til pennen. Gentag øvelsen 10 gange.
  • Vend øjnene rundt om din akse: Først skal du kigge op så meget som muligt og føle, at øjeæblet bliver strakt. Kig diagonalt, til højre, til venstre, ned.

Husk at alt er nødvendigt i moderation, så brug mere tid udenfor i dagslyset, beskyt kroppens generelle sundhed og spis sundere.