5 myter om synskorrektion med laser

Ved øjenlaseroperation (refraktiv kirurgi) anvendes en specialiseret lysstråle, der omformer øjets hornhinde ved at ændre krumningen og evnen til at refraktere (bryde) stråler, hvilket resulterer i en forbedret synsskarphed. Laseren fordamper en del af vævet på hornhinden uden en inducerende termisk effekt. Dette giver kirurgen en større præcision i forhold til andre operationsmetoder. Alligevel er der en del myter forbundet med at få foretaget en øjenoperationer med laser. Nogle er opstået som følge af nogle reelle problemer tidligere, men man kan være helt tryg, da disse ikke længere eksisterer. Andre myter har heller ikke noget hold i virkeligheden.

Myte nr.1 – laseroperation er meget smertefuld

En af de mest udbredte myter er, at det er meget smertefuldt, men faktum er, at det er tæt på at være smertefrit. Lokalbedøvelse gives med øjendråber, der dryppes i patientens øjne lige før operationen, som tager ca. 15-20 minutter for begge øjne. Patienter kan føle et let ubehag under behandlingen, men langt det meste skyldes stress og angst.

Myte nr.2 – man kan blive blind af synskorrektion med laser

Komplikationer som følge af laserkirurgi er ekstremt sjældne. Der er ingen indrapporterede tilfælde om blindhed forårsaget af øjenoperation med laser. Den mest almindelige og normalt midlertidige bivirkning er tørre øjne. Det kan let afhjælpes med øjendråber, som fås på recept.

Myte nr.3 – fremtidige negative konsekvenser af operationen

Mange patienter er bange for, at operationen kan resultere i negative konsekvenser på langt sigt. Det er ikke sandt. Efter operationen skal man undgå røg/damp i det første par dage og ikke gnide sig i øjnene i ca. 1-2 uger. Man kan føle en smule ubehag og bør derfor holde sig fra svømning/dykning i ca. 4-6 uger. Man kan genoptage sine normale aktiviteter efter ca. to uger. De mere fysiske aktiviteter må genoptages efter en måned, kontaktsport dog først efter 12 uger.

 

Myte nr.4 – behandlingen er meget dyr

For tiden kan øjenspecialister tilbyde forskellige former for øjenbehandlinger med laser til særdeles rimelige priser. Den endelige pris er afhængig af faktorer som: klinikken, det kirurgiske udstyr, der anvendes og naturligvis af den af lægen anbefalede behandling.

Myte nr. 5 – laserkirurgi løser alle synsproblemer

Selvom avanceret teknologi kan hjælpe rigtig mange patienter med generende synsproblemer, kan den desværre ikke kurere alle. Øjenbehandling med laser kan korrigere bygningsfejl (astigmatisme), nærsynethed og langsynethed. Ældre patienter, som tidligere er blevet behandlet med laserkirurgi, kan dog stadigvæk få en aldersrelateret nærsynethed (presbyopi). Hvis en patient har et alvorligt tilfælde af nærsynethed eller langsynethed, kan laserkorrektion ikke anvendes.

Om du er egnet til refraktiv kirurgi eller ej afhænger af flere faktorer såsom graden af brydningsfejl, tykkelsen af hornhinden, osv. Hvis du overvejer laserkirurgi, skal du kontakte en øjenlæge. Din læge vil oplyse om de forskellige muligheder og vurdere, om det er muligt at anvende laserkirurgi i dit tilfælde. Lad ikke myterne afholde dig fra at kontakte os.