Tjekliste til Øjenlaseroperation

Her kan du finde gode oplysninger, som vil svare på de mange af de spørgsmål der kan opstå før og efter en laser operation.

1. HVORDAN SKAL MAN FORBEREDE SIG TIL EN ØJENLASEROPERATION?

Der er ikke brug for nogen særlig forberedelse, inden en laser operation, men vi anbefaler:

 • brug ikke øjenmakeup i nogle dage (pudret øjenskygge, mascara)
 • brug ikke kontaktlinser i den anbefalede periode (briller er tilladt),
 • ankom med behageligt tøj (du skal ligge på ryggen)
 • brug ikke parfume, hårspray etc. på selve operationsdagen pga. laserens følsomhed.

2. HVORDAN VIL ALT FOREGÅ PÅ OPERATIONSDAGEN?

På operationsdagen vil du være på klinikken i ca. 1,5 time. For at lette, anbefaler vi at man kommer til klinikken sammen med en ledsager.

Når du kommer til klinikken, vil du få lov til at læse og underskrive en aftale, samt give samtykke til operationen. Før operationen vil vores specialister tjekke dit syn, og gentage/udføre nogle øjenundersøgelser en gang til. Bagefter vil specialisterne fortælle om hele forløbet af operationen med laser, og vil dryppe med lokal bedøvende øjendråber. Selve operationen tager ca 20 minutter, og du vil ikke føle nogen smerte.

Du vil få oplysninger om, hvad man skal gøre under den postoperative periode, samt få de øjendråber du skal bruge, hvorefter du kan tage hjem. Vi anbefaler, at du tager solbriller med, som vil beskytte øjnene mod direkte sol, vind og støv.

Hvis du har små børn, så anbefaler vi at du sørger for en der kan hjælpe med at passe dem, den første dag efter operationen. Du skal ikke planlægge nogle aktive aktiviteter de første dage efter operationen.

Nogle dage senere vil du skulle komme til den første postoperative undersøgelse. Andre besøg planlægges efter behov og lægens anbefaling.

3. HVORDAN FØLES DET EFTER OPERATIONEN?

Hvordan man har det efter operationen er meget individuelt for hver person.

Lige efter operationen vil du føle dig ret godt i nogle timer, og du vil også kunne se temmelig godt. Senere vil der opstå en efterreaktion af øjnene, som følge af operationen. Det er muligt at man føler ubehag, i form af en fremmedlegeme fornemmelse, kløe, svie, og tåreflåd i 1-3 dage. I løbet af den postoperative periode, vil øjnene være mere følsomme, der vil hurtigere kunne opstå træthed i øjnene, og der kan opstå en følelse af tørre øjne. Under denne periode, er det også muligt, at synet på en bestemt afstand er uskarpt (fx, som ville du med et kameras objektiv prøve at fokusere på et givet objekt), det kan også være sværere at køre bil om natten i noget tid. Du kan føle at synet svinger lidt, i op til 6 måneder efter operationen.

Alle disse følelser er midlertidige, de mindskes ved hjælp af de øjendråber du for med, og forsvinder, når øjet har vænnet sig til hornhindens nye krumning og brydningsevne.

4. HVOR LANG TID TAGER DET, FØR SYNET GENDANNES? HVORNÅR VIL JEG KUNNE ARBEJDE?

Efter laser operationen opnår man hurtigt et godt syn, men perioden er forskellig for hver patient. Det afhænger af operationens metode, og det individuelle tilfælde af hver patient. Efter operationen kan man med det samme leve uden briller, men et uskarpt syn er muligt. Du skal ikke være bekymret, det er meget normalt at øjnene, og hjernen lige skal vænne sig til forandringer, samt behandlingen af den nye information. Operationens fuldstændige resultat opnås i løbet af nogle måneder.

Hvornår du vil kunne arbejde igen, kommer an på hvordan øjnene heler op, og hvad dine arbejdsbetingelser og arbejdstype er. Vi anbefaler hviletid fra 1-2 uger. En sygemelding udstedes ikke efter en laser operation, og derfor anbefaler vi at man planlægger proceduren i sin fritid.

5. HVORDAN SKAL MAN PLEJE ØJNENE EFTER OPERATIONEN?

Efter operationen er det vigtigt at følge sin læges instruktioner, og anbefalinger efter operationen. Det er også nødvendigt, at dryppe med de øjendråber, som lægen foreskriver. Det er meget vigtigt at komme til de efterfølgende efterkontroller efter operationen.

Informationer under helingsperioden:

 • Efter operationen lægges der kontaktlinser på øjnene, og de bliver taget af under den første postoperative undersøgelse. Du skal passe på ikke at gnide øjnene, og ikke at røre ved kontaktlinserne. Hvis de tilfældigvis skulle falde ud, tag dem ikke på mere – smid dem ud.
 • De første dage efter operationen, vil du føle lidt ubehag – følelse af fremmedlegeme, tåreflåd, øjnene vil være følsomme overfor lys, og det kan gøre ondt.
 • Når kontaktlinserne tages ud efter operationen, vil øjnene være mere følsomme i noget tid, men det vil ikke være nogle langvarige ubehag.
 • Synet (både på kort og lang afstand) gendannes gradvis, det kan være forskelligt for det ene, og det andet øje, og svinge i op til 4-6 uger efter operationen. Der er dog ikke nogle langvarige synsbesvær.
 • Den hyppigste klage under helingsperioden, er tørre øjne. Dette især om morgenen (det kan være svært at åbne øjne, og det kan gøre lidt ondt), men det skal du ikke være bekymret for – det er en almindelig tilstand, der kan forekomme, under øjnenes helingsperiode.
 • Behandlingen fortsættes med de øjendråber, som lægen foreskriver, og samtidig anbefales det at man bruger kunstig tårevæske (der medgives nogle efter operationen). Senere skal der kun bruges kunstig tårevæske efter behov.

Vigtige anbefalinger efter operationen:

 • man må ikke gnide eller på andre måde skade øjnene
 • man skal dryppe med dråberne, efter at man har vasket hænder
 • man skal ikke bruge øjenmakeup, i den periode, hvor der anvendes øjendråber
 • hvis du går ud i solskin, skal du have solbriller på, i op til 6 måneder, og du bør ikke tage gå i solarium
 • man skal undgå aktiviteter, hvor der er høj risiko for at skade øjnene (kontaktsport, basketball, kampsport etc.), samt undgå risiko for infektion (sauna, svømmehal, åbent vand)
 • der er ingen begrænsninger mht. skærme (smartphones, computere, fjernsyn osv.)
 • der er ingen begrænsninger for flyvning.

I LIREMA øjenklinik efterstræber vi, at proceduren af laser operationen vil være så behagelig en oplevelse for vores patienter, som overhovedet muligt. Derfor er vi altid forberedte til, at svare på alle dine spørgsmål, og hvis du hurtigt har brug for hjælp kan vi kontaktes på mail. I LIREMA Øjenklinik stræber vi efter, at proceduren af synskorrektion med laser ville være en behagelig oplevelse til vores patienter, og derfor er vi altid forberedte på, at svare på alle dine spørgsmål. Hvis du har brug for akutte spørgsmål, kan du skrive på mail kundecenter@lirema.dk